Плазмолифтинг: какво е това, противопоказания

плазмено подмладяване на кожата

Плазмата се получава след обработка на кръвта по метода на центрофугиране и козметологът я инжектира в проблемните зони на кожата. В резултат на това метаболитният механизъм се рестартира, производството на колаген и еластин се увеличава и се произвеждат фибробласти. Появяват се нови стволови клетки и се увеличава производството на хиалуронова киселина.

Плазмолифтингът действа на дълбоко ниво, така че пациентите забелязват, че кожата е забележимо трансформирана след процедурата. Тя става гладка, видът й се подобрява и еластичността й се възвръща. Овалът на лицето се стяга, дълбоките гънки намаляват, фините бръчки изчезват.

как работи плазмолифтингът

Използването на плазма не се ограничава само до козметологията. Методът се използва широко за лечение на косопад, лекарят прави инжекции в скалпа. В допълнение, специалистите използват плазма за лечение на уреаплазма и артроза на колянната става.

Как се приготвя кръвта?

Сестрата взема кръв от вена. Поставя се в центрофуга и се ускорява, където се обработва за 15 минути. В резултат на това кръвта се разделя на следните слоеве:

Лекарят нанася антисептик върху лицето на клиента. След това той изтегля кръв от средния слой в стерилна спринцовка и след това прави множество инжекции в проблемните зони. През първия половин час на лицето се виждат малки точки от инжекции, след което изчезват. След седмица пациентите забелязват намаляване на фините линии и бръчки.

Кой е подходящ за плазмолифтинг?

Процедурата ще се хареса на тези клиенти, които избягват механичния и химическия пилинг. Безопасно е, защото козметологът инжектира собствената кръв на пациента в проблемните зони. Не се отхвърля от организма и няма странични ефекти. Плазмата е полезна, защото съдържа хормони, витамини и ензими.

Козметолозите смятат, че плазмената терапия трябва да се прави на тези клиенти, които имат следните кожни проблеми:

Методът е особено ефективен, ако се комбинира с други козметични процедури, например мезотерапия или биоревитализация. Процедурата се прави веднъж годишно. Ако е необходимо, може да се прави по-често, например два пъти годишно. Младежите ще могат да правят един или два сеанса, а в по-напреднала възраст броят на процедурите може да се увеличи до осем.

характеристики на плазмолифтинга

За да продължи възможно най-дълго ефектът от плазмолифтинга, кожата трябва да се грижи правилно. Тя трябва да бъде старателно почистена с продукти с неутрално ph, овлажнена и подхранена. След известно време инжекциите могат да се повторят.

Характеристики на процедурата

Плазмолифтингът се извършва в клиника, а не в домашни условия. В началния етап кръвта се взема от вената на пациента, след което се обработва в лаборатория и се поставя в машина. По време на процеса на центрофугиране се освобождава плазма, съдържаща голям брой тромбоцити.

Когато клиентът се върне за среща с козметолог, лекарят прилага инжекции. Процедурата е практически безболезнена, тъй като специалистът използва много тънка игла. Сесията е с продължителност около 30 минути. Клиентът трябва да бъде подготвен за факта, че може да се появи леко подуване в областите, където са направени инжекциите. То ще се проведе в рамките на три дни. Местата на инжектиране се третират ежедневно със специален крем. След една седмица следите от игла вече не се виждат.

Ефектът след терапията ще бъде забележим след няколко седмици и трайно подобрение ще настъпи след курс на инжекции. Пациентът ще забележи първите положителни промени след 4 сесии. Лицето ще стане по-младо, кожата ще се стегне.

Плазмата се инжектира под кожата веднъж на всеки 3 седмици, броят на посещенията при лекар зависи от състоянието на кожата на пациента. В паузите между сесиите започва процесът на възстановяване на епидермиса. Тя става по-еластична, торбичките под очите изчезват, а отпуснатата кожа намалява. На бузите се появява руменина, тенът става свеж.

При младите хора положителните промени ще бъдат видими след първата процедура и траен ефект ще се появи в рамките на няколко дни след приключване на сесията. За да консолидирате резултатите, трябва да преминете от 2 до 5 процедури.

Ефектът от плазмолифтинга продължава около две години, но всичко зависи от индивидуалните особености на организма. Сред предимствата на метода са кратък период на рехабилитация и пълна липса на влияние върху хормоните.

Противопоказания

Както всички ефективни процедури, плазмолифтингът има своите противопоказания. Инжекциите са забранени, когато:

Плазмените технологии в козметологията и дерматологията: нови възможности и перспективи за използване

Използването на плазмените технологии е сравнително ново направление в козметологията и все още не е напълно изяснено. Първите устройства са създадени като алтернатива на лазерното подмладяване, но последните изследвания показват, че възможностите за използване на плазмата са много по-широки.

Плазма: какво е това?

За да разберем ползите от използването на плазмена технология, нека първо разберем какво представлява плазмата. Плазмата е газ, който за разлика от стабилните газове, с които сме свикнали, се състои не само от неутрални молекули, но включва и заредени частици – свободни електрони и положителни и отрицателни йони (и в някои случаи се състои само от тези заредени частици).

Въпреки факта, че плазмата съдържа частици с различни знаци, броят на носителите на положителен и отрицателен заряд на единица обем е почти еднакъв - тоест общият заряд на плазмата е нула. Тази характеристика, която отличава плазмата от други системи, съдържащи заредени частици (например електронни или йонни лъчи), се наричаквазинеутралитет. В същото време плазмата запазва основното свойство, което я отличава от стабилните газове - способността да взаимодейства с външно електромагнитно поле и да провежда електрически ток.

Газът преминава в състояние на плазма, когато към него се прехвърли голямо количество енергия, което може да „откъсне" електрони от атоми. По този начин плазмата се нарича четвъртото (след твърдо, течно и газообразно) състояние на агрегация на материята.

състояние на агрегация на плазмата
 1. Агрегатни състояния на материята
 2. Повишена енергия
 3. Твърдо вещество. В твърдо състояние веществото запазва формата и обема си – образуващите го молекули са свързани помежду си чрез силни връзки и са подредени по строго подреден начин. При ниски температури всички вещества замръзват и се превръщат в твърди вещества
 4. Течност. В течно състояние веществото запазва обема си, но не запазва формата си - има привличане между молекулите, което е достатъчно силно, за да ги държи близо една до друга, но не е достатъчно силно, за да поддържа постоянна структура.
 5. Газ. Газовите молекули взаимодействат слабо и се движат хаотично, поради което газът запълва целия наличен обем.
 6. плазма. Това е частично или напълно йонизиран газ. Взаимодейства с други заредени частици и електромагнитното поле.

Енергията, която е необходима за това, зависи от конкретното вещество, а именно от структурата на външните електронни обвивки на неговите атоми: колкото по-лесно атомът отдава електрон, толкова по-малко енергия трябва да се изразходва за отстраняването му. В естествени условия източникът на такава енергия е предимно отоплението, но плазмата може да се получи и по други начини.

Биомедицински ефекти на плазмата

Специфичните ефекти върху целевите тъкани ще зависят от вида на използваната плазма, нейната доза, скорост на потока, налягане, време на експозиция (параметри, които могат да бъдат повлияни от модификацията на устройството) и характеристиките на самата тъкан.

Въпреки това трябва да се каже, че през последните години технологията на студена нискотемпературна плазма (35–40 o C), която позволява постигането на терапевтични ефекти без увреждане на живите тъкани, привлича все повече внимание.

Освен това е установено, че третирането на рани със студена плазма с ниска температура ускорява заздравяването им. Скорошна работа, публикувана в списанието, демонстрира, че такава плазма стимулира пролиферацията и диференциацията на кератиноцитите чрез активиране на сигналния път на β-катенин и инхибиране на Е-кадхерин, който е отговорен за контактното инхибиране на клетъчния растеж. При мишки, чиито рани са били третирани с нискотемпературна плазма, след 15 дни е имало почти пълно възстановяване на епидермиса и мускулната тъкан, както и висока плътност на колагенови влакна, докато при рани, които са зараснали по естествен път, тези процеси са много по-бавни.

бавно зарастване на рани

Раната отляво зарасна естествено, раната отдясно се третира със студена нискотемпературна плазма 3 пъти на ден по 5 минути в продължение на 2 седмици.

Последните проучвания също установиха, че студената плазма причинява временно намаляване на бариерната функция на роговия слой и повишава пропускливостта на кожата за лекарства и козметика. Предполага се, че това се дължи на преструктурирането на липидните двойни слоеве под въздействието на плазмата и образуването на временни канали, които улесняват преминаването на различни вещества.

 1. Stratum corneum
 2. Междуклетъчни липиди
 3. Хидрофилна група
 4. Хидрофобна група
 5. Преди плазмено лечение
 6. След излагане на плазма
 7. Връщане към първоначалното състояние

Доказано е също, че импулсните електрически полета, образувани при контакт на плазмата с кожата, са способни да променят електрическия заряд на клетъчните мембрани и да образуват пори, през които различни активни вещества могат да навлязат в клетката. Това явление е известно като електропорация.

В допълнение, плазмата влияе върху съсирването на кръвта, имунната система и пролиферацията и апоптозата на раковите клетки [10].

Плазмени методи в козметологията

Началото на ерата на плазмените технологии в козметологията се свързва с термичните ефекти на плазмата. По този начин методите за плазмено подмладяване се основават на контролирано термично увреждане на тъканите с цел стартиране на регенеративни процеси и „обновяване" на тъканите. Този принцип е основният от другите методи за хардуерно подмладяване, но използването на плазма има свои собствени характеристики.

Плазмена регенерация на кожата

Пионерът на плазменото подмладяване е технологията за плазмена регенерация на кожата, която се появи през 2006 г. Беше предложено да се използва азот като плазмообразуващ газ - инертен газ, който може да измести кислорода, необходим за окисляване и изгаряне, от повърхността на кожата. кожата и по този начин минимизира риска от изгаряния и образуване на белези.

Под въздействието на ултрависокочестотен електрически ток в дръжката на апарата се йонизират азотни молекули и се образува плазма, която се доставя на кожата безконтактно под формата на милисекундни импулси (това не- контактният метод на лечение позволява бързо охлаждане на кожата и елиминира риска от изгаряне от частите на устройството). Тоест по същество плазмата е „носител" на електрическа енергия.

След като плазмата удари кожата, нейната енергия бързо се разпределя по повърхността и осигурява градиентно нагряване на кожата - първо епидермиса и след това (в зависимост от използваното ниво на енергия) дермата, образувайки повърхностна зона на необратимо термично увреждане и по-дълбока зона на термична модификация.

плазмолифтинг в козметологията
 1. Импулсна енергия
 2. Зона на термична модификация (червена)
 3. Зона на термично увреждане (розово)

Дълбочината и площта на термичния ефект се определят от енергийната настройка и размера на петното на върха, което може да бъде увеличено или намалено чрез придвижване на върха по-близо или по-далеч от повърхността на кожата. Така нискоенергийните импулси (около 1 J) засягат само епидермиса, докато високоенергийните (3–4 J) импулси загряват дермата (дълбочината достига 500–600 µm).

Важно е, че за разлика от лазерите, плазмата не изисква наличието на хромофори в кожата, така че нагряването на тъканите става равномерно, без „експлозивно" изпаряване на тъканите. Слоят от стар повреден епидермис служи като „биологична защитна превръзка" за подлежащите клетки и остава на мястото си, докато се образува нов, след което постепенно се отлепва. Освен това позволява третиране на кожа от всякакъв фототип и намалява риска от странични ефекти като белези, инфекции и депигментация. Дори при високоенергийни лечения, неоепителизацията настъпва бързо и обикновено завършва в рамките на 5-7 дни след процедурата.

Процесите, протичащи в дермалния слой, отнемат повече време. Веднага след лечението се забелязва свиване на колагеновите влакна (в тези области, където температурата на нагряване надвишава 60 o C) и реакции на топлинен шок, след което настъпва постепенно разрушаване на увредените структури и активиране на неоколагенезата и неоеластогенезата. Процесите на дермално ремоделиране продължават поне 3 месеца след лечението.

плазмолифтинг преди и след
 1. Преди
 2. След
 3. Ден 4

Фракционна микроплазмена RF технология

Друг вариант за използване на специалните свойства на плазмата за процедури против стареене е фракционната микроплазмена RF технология, която се появи през 2010 г.

На специални върхове на манипулатора (под формата на подвижни ролки или плоски стационарни приставки) има много иглени електроди (спикули). При приближаване на няколко микрометра до повърхността на кожата мощен електрически радиочестотен разряд, преминаващ през електродите, създава плазмени светкавици (микроплазмени разряди с висока плътност).

Тези светкавици „пронизват" епидермиса и горните слоеве на дермата, образувайки микроканали, заобиколени от зона на термично увреждане. При по-нататъшно въртене на ролката (или натиск със стационарна дюза) спикулите се притискат в тези зони на аблация, оказвайки допълнително механично въздействие върху тях.

Дълбочината и размерът на лезиите също ще се определят от енергията и продължителността на импулсите (според проучвания върху кожата на прасенца, аблационните ямки могат да достигнат дълбочина 50–200 µm и диаметър 80–200 µm, а коагулацията зоната може да се простира с още 100–200 µm около тях). Епителизацията завършва за 3-4 дни, процесите на дермално ремоделиране продължават до 6 месеца.

Фракционната микроплазмена радиочестотна терапия се препоръчва за коригиране на промените, свързани с възрастта (бръчки, отпусната кожа и др. ), както и за изравняване на тена на кожата и намаляване на белези. В допълнение, скоростта на процедурите (средно 10 минути за 5 минавания по лицето) позволява използването на ролки за обработка на големи участъци от кожата, например корема.

какво е плазмена терапия

Плазмотерапията или PRP терапията е иновативно решение за красота и младост. Учените излязоха с метод, който използва собствената кръвна плазма на пациента, за да подобри външния вид и здравето на кожата. Така че може да се счита за една от най-естествените технологии в естетичната медицина.

Същността на PRP терапията: механизмът на действие на плазмата

същността на плазмената терапия

Плазмотерапия - какво представлява тази процедура? Идеята е кръвта на пациента първо да се вземе от вената, след което да се постави в центрофуга - там се отделя плазмата от червените кръвни клетки и левкоцитите. След това се инжектира в области, които се нуждаят от подмладяване или подобрение по някакъв начин. Благодарение на такива инжекции се стимулира работата на собствените фибробласти (клетки на съединителната тъкан), които са отговорни за производството на колаген и еластин.

Защо това е толкова ефективно? Факт е, че кръвната плазма съдържа не само витамини и протеини, но и висока концентрация на тромбоцити, които активират метаболитните процеси в организма.

Оказва се, че PRP терапията има двоен ефект: благодарение на собствените ресурси на пациента процесът на обновяване на клетките се ускорява, а микроиглите също така стимулират регенерацията на тъканите.

Освен това понякога към плазмата се добавя хиалуронова киселина, вещество, свързано с тялото. Това ви позволява да овлажнявате кожата още по-щателно.

Лечебните свойства на плазмата я правят универсално средство в борбата за свеж и цъфтящ външен вид. Принципът на неговото действие всъщност е самоподмладяване отвътре.

От такава процедура могат да се очакват следните ефекти:

 • Подобрен тен;
 • Еластичността и хидратацията на кожата ще се повишат;
 • Пигментните петна ще изчезнат или ще станат по-малко забележими;
 • Овалът на лицето ще бъде стегнат;
 • Функционирането на мастните жлези се нормализира;
 • Белезите, белезите и пост-акнето ще станат по-малко забележими.
 • Плазмотерапията ускорява и регенерацията на кожата след различни пилинги и обикновено се комбинира с други козметични процедури.

Показания и противопоказания за PRP терапия

Показания и противопоказания за плазмотерапия

Какво представлява плазмената терапия в козметологията? Нека разгледаме по-подробно разнообразните му възможности.

Показания заплазмена терапия:

 • Мимически и възрастови бръчки;
 • Пигментация след прекомерен тен;
 • Суха и чувствителна кожа;
 • Повишено омазняване на кожата;
 • "Увисване" на овала на лицето;
 • Отпусната кожа на тялото.

PRP терапията се използва не само за подмладяване на лицето, но и за корекция на различни зони на тялото - например за ефект на стягане на корема, гърдите, ханша и задните части. В допълнение, вашата собствена кръвна плазма се използва за интимно плазмено подмладяване, тъй като решава естетически проблеми и премахва прекомерната сухота в тази деликатна зона.

Противопоказания за плазмотерапия:

 • Обостряне на хронични заболявания;
 • Възпалителни процеси на местата на инжектиране;
 • Плазмотерапията е сериозна медицинска процедура, която може да се извършва само от лекар със специално образование. Ето защо е важно внимателно да изберете специалист.

Подготовка за процедурата

Важно е да се подходи към PRP терапия с пълна отговорност. Около седмица преди това се консултирайте с лекар, който ще предпише необходимите тестове, за да изключи противопоказанията и да избегне възможни усложнения.

Какво трябва да се направи преди процедурата?

 • Вземете общи и биохимични кръвни тестове;
 • Тествайте се за ХИВ и хепатит;
 • Седмица преди плазмената терапия избягвайте пилинга;
 • Избягвайте употребата на алкохол и пушенето в продължение на 7 дни;
 • Спрете приема на лекарства за една седмица;
 • Не преяждайте преди сесията - по-добре е да хапнете няколко часа преди това.

От спазването на тези препоръки зависи безопасността на процедурата и доколко пациентът ще бъде доволен от крайния резултат.

Техника за плазмена терапия

Една сесия на плазмена терапия продължава приблизително същото време като другите инжекционни козметични процедури. Състои се от няколко етапа:

 • Лицето на пациента се почиства от козметика и други замърсители.
 • На местата за корекция се прилага крем-анестетик за намаляване на болката.
 • Взима се кръв от вената на пациента и веднага епруветката се поставя в центрофуга.
 • След 10-15 минути центрофугиране плазмата се отделя от останалата кръвна маса.
 • С помощта на тънки, ниско травматични игли плазмата се инжектира под кожата на пациента.
 • Крайният резултат може да бъде оценен средно след две седмици, когато кожата е напълно възстановена.

Колко забележимо ще бъде зависи от възрастта и състоянието на кожата на пациента. Например, момичетата на 30 почти сигурно ще видят значителна разлика, но на 60 не трябва да очаквате зашеметяващ ефект, въпреки че качеството на кожата и нейният тургор ще се повишат във всеки случай.

Рехабилитационен период

За да се насладите напълно на ефекта от плазмотерапията, е важно да следвате прости препоръки поне няколко дни след сесията.

 • Избягвайте декоративната козметика, тъй като ненужната манипулация на лицето може да предизвика възпалителни процеси;
 • Не докосвайте, не търкайте и не драскайте зоните за корекция;
 • Почиствайте кожата си с меки продукти без абразивни частици или алкохол;
 • Използвайте слънцезащитен крем с висок защитен фактор и избягвайте пряката слънчева светлина;
 • Избягвайте да пиете алкохол и да приемате лекарства в продължение на няколко дни, за да не попречите на възстановителните процеси;
 • В продължение на 2 седмици се въздържайте от посещение на сауна, солариум и басейн.

Алтернативни процедури

Някои пациенти очакват радикално подмладяване от PRP терапията и ако резултатите не изглеждат достатъчно изразени, могат да се обърнат към алтернативни техники.

Мезотерапия. Това е въвеждането на здравословни витаминни коктейли под кожата или в скалпа. Мезотерапията за лице е популярна поради ниската си степен на болка.

Контурна пластика. Корекцията на външния вид с помощта на филъри е една от най-модерните процедури. Контурирането на лицето дава бързи резултати.

Ботулинова терапия. Инжекциите с ботулинов токсин бързо изглаждат бръчките, но след няколко месеца те се „връщат".

Хардуерни техники. Днес неинвазивните методи за възстановяване на красотата са популярни - например с помощта на лазер. Основното нещо е да изберете най-безопасния.

Повдигане на резба. Подмладяването с конци може да се конкурира с пластичната хирургия по ефективност. И ако изберете висококачествени материали, това също ще бъде физиологично, защото повечето съвременни нишки са абсорбируеми.

Заключение

Интересът към плазмените технологии нараства - това се потвърждава от големия брой устройства, появили се на пазара през последните години. Плазменото подмладяване осигурява по-щадящ ефект от аблативните лазери, но е съпроводено с по-малко странични ефекти и става по-контролируемо. Допълнително предимство е възможността за използване на плазма за лечение на фототипове тъмна кожа.

Освен това се появиха козметични устройства, които генерират студена нискотемпературна плазма, което значително разширява перспективите за използване на плазмените технологии и предполага увеличаване на тяхната популярност в бъдеще.